Laulunopettaja - Jyväskylä - Lappeenranta

Tietoa tunneista

Kuka voi tulla tunneilleni?

Tunneilleni ovat tervetulleita kaikentasoiset laulajat, puhujat ja huutajat, aloittelijoista kokeneempiin. Opetan laulun/äänentuotannon perustekniikkaa, teoriaa, sekä erilaisia soundeja ja efektejä oppilaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Pyrkimyksenä on perustekniikan kautta helpottaa äänen tuottamista ja auttaa oppilasta tutustumaan omaan ääneensä. Erikoisalaani ovat rock ja metalli, mutta opetan kaikkia tyylejä.

Mitä tunneilla tehdään?

Tunnit räätälöidään sopimuksen ja tarpeen mukaisesti, mutta peruskaava on käyttää tunnin alkupuoli jonkin teknisen asian keskittyneeseen harjoittelemiseen, ja loppupuoli kappaleen laulamiseen. Tavoitteena olisi siirtää tekniikkaharjoituksissa opetellut asiat käytäntöön ja sen jälkeen keskittyä kappaleen vaatimaan tulkintaan.

Örinää/huutolaulua käsittelevät tunnit ovat rakenteeltaan hiukan erilaisia. Niillä alkupuoli tunnista tehdään hengitys- ja äänentuottoharjoituksia, ja loppupuolesta voidaan lisätä volumea. Tämä siitä syystä, että turvallisin tapa opetella aggressiivisempaa äänenkäyttöä on max 15 min kerrallaan.

Mitä tunneillani voi oppia?

Äänentuoton perustekniikka: Laulamisessa tärkeintä on vaikuttaa kuulijaan. Laulaja kertoo tarinaa tai ottaa kantaa ja haluaa pysäyttää kuulijan tuntemaan ja ajattelemaan. Viestin välitystä helpottaa, jos laulaminen on laulajalle helppoa ja hän voi keskittyä tulkintaan. Tästä syystä tunneilla tehdään tekniikkaharjoituksia.

Musiikkityylit ja tulkinta: Voit itse valita, millaisia kappaleita haluat laulaa tunneilla. Opeteltua perustekniikkaa siirretään käytäntöön, ja lisäksi keskitytään tulkinnallisiin asioihin.

Soundit ja efektit: Laulajat käyttävät erilaisia soundeja ja efektejä tukemaan tulkintaansa. Jazzia lauletaan yleensä eri soundilla kuin rokkia. Kun perustekniikka on saatu pääosin toimivaksi, voidaan alkaa keskittyä myös näihin asioihin.

Musiikin teoria: Minulla on vahva musiikillinen teoriapohja, joten myös tätä osa-aluetta voidaan integroida opetukseen kiinnostuksen ja tarpeen mukaan.

Säestys kitaralla tai pianolla: Monet haluavat säestää itseään laulaessaan. Pystyn opettamaan perusjuttuja myös näillä osa-alueilla.

Erikoisuus: Äänitetään biisi!

Tunnilla voidaan myös äänittää jokin kappale kotistudiossa. Oma ääni kuulostaa erilaiselta musiikin sekaan miksattuna. Tehdään yhdessä sovitus valitsemastasi kappaleesta, johon voin soittaa kitara- pianotaustan tai vaikka kaikki tavallisimmat bändisoittimet. Äänitän ja miksaan kappaleen ja sinulle jää äänite, jota voit soittaa kavereille. Äänitteeseen on myös kiinnostavaa palata myöhemmin.

© Jaakko Pesu 2022